فرای آثار نظامی و اقتصادی حمله به پالایشگاه نفتی سعودی این عملیات از حیث محتوا برخوردار از هوشمندی بالائی بود تا حدی که بخوبی توانست اهدافی فرای پالایشگاه «بقیق» را در عمق استراتژیک ریاض، مورد اصابت قرار دهد.
در مقام تشبیه کروزهای اصابت کرده به پایانه آمریکائی «آرامکو» حکم تدبیر حاذقانه حکیمی را داشت که در «گلستان» بیتابی غلام در کشتی و وحشت وی از دریا را با افکندش در مهیب و نهیب خروشان دریا تشفی داد و غلام مصیبت دیده در بازگشت به کشتی «آرام گرفت» و بصرافت افتاد که:
قدر عافیت آنی داند که به مصیبتی گرفتار آید.
ریاض تا قبل از حملات ۱۴ سپتامبر بدون توجه و تفطن به شدت آسیبپذیریاش از یک جنگ محتمل در منطقه، به لطائف الحیل میکوشید تا واشنگتن را ترغیب و تشجیع به جنگ نیابتی با ایران کند.
مالیخولیای آلسعود این امکان را به ایشان نمیداد تا بفهمند بر فرض ورود مستقیم ارتش ایالات متحده به جنگ با ایران باز هم این عربستان است که بمثابه گوشت مقابل توپ بهترین و نزدیکترین و در دسترسترین هدف در جنگ مفروض است و تاسیسات و تجهیزات و تمهیداتاش، خوشدستترین هدف کمهزینه برای کروزهای از نوع عملیات ۱۴ سپتامبر خواهند بود!
عملیات ۱۴ سپتامبر و عمق استراتژیک مورد اصابت قرار گرفته در این عملیات قبل از «بقیق» و «خریص» فاهمه دولتمردان ریاض را مورد اصابت قرار داد و با صراحت و شفافیت به ایشان فهماند:
آنرا که خانه «نئین» است بازی نه این است! و آنانکه در کاخ شیشهای نشستهاند و جبروتشان با سنگریزهای میشکند عقلاً و قهراً بیشتر موظفند از تنش احتراز جویند. ولو آنکه دلخوش به استتار فتوری و زبونی خود پشت قوای مسلحه مهتران آمریکائیشان باشند!
لکنت اولیه و چند روزه حکام سعودی در فردای عملیات ۱۴ سپتامبر را باید ناشی از شوک و غافلگیری ریاض تلقی کرد که فهمید در جنگی مفروض با ایران ولو آنکه ریاضشان در کنف حمایت «ترامپ» نیز باشد علی ایحال هزینه اصلی و خسارت قطعی بر عهده و ذمه حکومتی است که مجبور است با ایران همسایه باشد! و اگر مختصر عقلی در مخیله سعودی باقی مانده در آنصورت میبایست غلامانه گوشهنشینی در کشتی عافیت «همزیستی مسالمتآمیز» با ایران را وجه همت خود قرار دهند!
هر چند دولتمردان سعودی هنوز هم تا آن اندازه ذکاوت ندارند تا بفهمند:
ترامپ مرد جنگ نیست و به تعبیر خودش تخصصاش دوشیدن پستان گاوهای شیرده کاخهای شیشه ای سعودی است!
…
#داریوش_سجادی