اسلام شناسان موسمی!
شینزو آبه نخست وزیر ژاپن روز گذشته طی ملاقات با حسن روحانی از موضعی اسلام شناسانه و با نگرشی تنزه طلبانه در مقام تبیین اصلحیت اسلام اظهار داشت:
دین اسلام، دین صلح و تسامح است و من همیشه به میانه روی و معنویت اسلام علاقمند بودم.
هر چند اظهارات آقای آبه موید حُسن نیت ایشان میتواند باشد اما شناخت ایشان از اسلام فاقد عمق اندیشگی است و چنین درکی از اسلام دالی است بر درک ناقص ایشان از ذاتی و عرضی دین اسلام و دیانت مسلمین.
بالغ بر ۱۸ سال پیش و در فردای عملیات تروریستی ۱۱ سپتامبر تونی بلر نخست وزیر وقت انگلستان سراسیمه خود را به آمریکا رساند و طی سخنرانی در کنگره آمریکا با اظهاراتی مشابه شینزو آبه گفت:
ما عملیات ۱۱ سپتامبر را به حساب مسلمانان نمیگذاریم چون اسلام دین صلح و دوستی است!
در همان تاریخ و در فردای سخنرانی بلر طی مقالهای خطاب به ایشان نوشتم:
کار ما مسلمانان به اینجا کشیده شده که شما میخواهید اسلام ما مسلمانان را به ما بیآموزانید!؟
خیر آقای بلر! اشتباه به عرضتان رساندهاند. اسلام بالذات دین صلح طلبی نیست! هم چنان که دین جنگ طلبی هم نیست! آنچه گوهر اسلام را نمایندگی می کند ذات «حق طلب» و «عدالت محور» آن است و مسلمانان برای استیفای این ذات اگر لازم باشد بجنگند، می جنگند و بغایت خوب هم میجنگند! همچنانکه در کربلا جنگیدند و اگر برای استیفای همین ذات لازم باشد صلح کنند، صلح می کنند و خوب هم صلح می کند همچنانکه در حُدیبیه صلح کردند.
ذات اسلام به کفایت قابل دفاع و مستدل هست تا برای مارکتینگاش محتاج بزک و آذین و آرایه و گریم و چهره آرائی نباشد.
مشکل شما با اسلام برخورد ناعادلانه و ظالمانه و حق کشانهتان است که مسلمانان را بصورت تبعی موظف میکنید بمنظور استیفای عدالت و حقوق تضییع شدهشان توسط شمایان متوسل به فروعاتشان شوند.
اگر در فردای یازده سپتامبر محزونانه به صرافت صلح و دوستی در اسلام افتادهاید نقطه عزیمتتان را در چگالی مظالمتان در حق مسلمین قرار دهید.
حکایت ما با شما حکایت آن حاکم ظالمی است که در فردای حریق در خرمناش غمگنانه لابه میکرد:
من ندانم این آتش از کجا در خرمنام افتاد؟
و صاحب دلی گفت:
از اشک چشم یتیمان و آده دل بیوه زنان!
#داریوش_سجادی